Festes
Consells sobre material pirotècnic. L'Eliana

Sant Antoni del porquet

Sant Antoni del porquet

Cada any, pel gener i com mana la tradició, el rector de l'Eliana realitza la benedicció de tots aquells animals que els seus amos li porten.

La història de sant Antoni es remunta al segle III-IV, a l'Alt Egipte, quan un llaurador hisendat, als vint anys, distribuí els seus béns entre els pobres i es va retirar al desert. Des d'aleshores, ha quedat com el patró dels animals domèstics.

És una de les festes que més tradició té als pobles. En un principi, la benedicció era quasi exclusiva per als animals de cultiu, però en l'actualitat, com han sigut pràcticament reemplaçats per les màquines, aquest acte ha quedat reduït a les mascotes i animals de companyia en general. Per aquesta raó, les mules, els rucs i els cavalls, han deixat pas als caniches, als siamesos, i inclús periquitos i tortugues, encara que algun que altre cavall rep el seu baptisme beneït anualment. A l'Eliana, els gossos ocupen el primer lloc en la llista de benedicions.

Juntament amb la benedicció dels animals, és costum que els pans passen per l'aigua beneïda i es repartesquen entre la gent.

Sant Antoni del Porque l'Eliana