A un click!
Portal ciutadà
Perfil del contractant
Guia comercial
AEDL
Hacienda

Morrut roig

Morrut roig

                                                                  - Bustiada informativa ací.

                                                                  - Consells prevenció i tractament ací

 1. Introducció: Morrut roig (Rhynchophotus ferrugineus)

El morrut roig de la palmera, Rhynchophotus ferrugineus, és un coleòpter d'origen tropical, originari del sud-est asiàtic i Oceania. A Espanya va ser citat per primera vegada en 1994, detectant-se sobre palmeres localitzades a Granada (Almuñécar). El problema es va veure agreujat com a conseqüència de la importació massiva de palmeres afectades, utilitzades com a planta ornamental en tot el litoral mediterrani espanyol, l'atlàntic andalús i Illes Canàries. En l'actualitat afecta palmeres de tot el territori espanyol, tant en la zona litoral com d'interior.

 1. Espècies afectades

Les plantes susceptibles de ser atacades formen part de la família Arecáceas (Palmeres) i entre les plantes afectades es troben diverses espècies d'importància econòmica i altres amb especial valor ornamental. A Espanya, les principals espècies afectades per la plaga són la palmera canària (Phoenix canariensis) i la palmera datilera (Phoenix datylifera), i en segon lloc les palmeres del gènere Washintonia (Washingtonia filifera i Washingtonia robusta).

Llistat de plantes declarades hostes del morrut roig (CE)

Areca Catechu, Arenga pinnata, Borassus flabelliger, Calamus merillii, Caryota Maxima, Caryota cumingii, Cocos nucifera, Carypha gebanga, Corypha elata, Elaeis guineensis, Livistona decipiensm, Metroxylon sagú, Oreodoxa règia, Phoenix canariensis, Phoenix datylifera, Phoenix theophrasti, Phoenix sylvestris, Sabal umbraculifera, Trachycarpus fortunei i Washingtonia spp.

 1. Cicle biològic del morrut roig

Els adults de R. ferrugineus utilitzen senyals químiques per a localitzar els seus hostes on es dirigixen per mitjà del vol o caminant. Una vegada han arribat a una palmera, els adults solen protegir-se de la dessecació en la base dels pecíols en ferides que puga haver-hi en la palmera, tot i que les femelles no requereixen necessàriament de ferides prèvies per realitzar la posta: utilitzant les seues mandíbules, realitzen orificis als teixits suculents de la palmera, en els que depositaran un sol ou. Normalment els orificis de posada estan pròxims entre si. Al llarg de la seua vida, que pot superar els 4 mesos en funció de la temperatura, una femella pot arribar a posar més de 200 ous. L'ou tarda en eclosionar entre 1 i 6 dies i el percentatge d'èxit varia depenent de la temperatura (Tª mitja de 25é C = 70% d'èxit).

Les larves nounades comencen a alimentar-se excavant túnels amb què aniran endinsant-se gradualment en l'interior de la palmera. Estes larves posseïxen relativament grans mandíbules, amb les que obrin les galeries que caracteritzen els seus danys. El soroll produït per les larves a l'alimentar-se és la base de la seua detecció acústica, així com l'olor dels seus excrements ho és per a la seua detecció olfactiva.

Al completar el seu desenvolupament, les larves d'últim estadi solen tornar a la perifèria de la palmera i situar-se en la base dels pecíols, on construïxen el capoll fibrós en l'interior del qual puparán. L'estat de pupa requerix entre dos setmanes i dos mesos per a completar la metamorfosi i donar origen a un nou adult, que podrà romandre en el capoll durant dies, i inclús setmanes, segons les condicions ambientals, abans d'emergir. En funció de l'estat de la palmera on s'han desenvolupat, estos adults poden quedar-se o eixir volant en busca d'un nou hoste (poden avançar fins a 7 km. en menys d'una setmana).

En general, s'ha observat que una sola generació de morrut no és suficient per a matar a una palmera adulta, i que només després de dos o tres generacions el morrut és letal per a la planta.

 1. Detecció: símptomes i danys

Els símptomes que poden apreciar externament es basen principalment en la presència d'orificis circulars o ovalats en els folíols dels fulls, talls en les fulls en la seua zona mitjana o apical i galeries en el raquis dels fulls (figura). D'altra banda, a mesura que els danys augmenten i en una fase més avançada de l'atac, es produïx una asimetria en la corona de la palmera pel fet que alguns dels fulls trenquen desplaçant-se sobre les inferiors, podent anar acompanyat o no de fulls seques. Estos símptomes indiquen una proliferació de la plaga, que en el seu estat més avançat implicarà la colonització de per part de les larves de la gemma terminal i la mort de la palmera. No obstant això, cal tenir en compte que els símptomes observats a fulles joves, com ara fulles trencades o seques, es deuen a mossegades de les larves després de l'eclosió dels ous dipositats per les femelles a les fulles tendres. Estes larves passen de estes fulles joves a fulles de la corona mitjana per créixer i pupar. En Phoenix Canariensis, les larves del morrut rarament s'alimenten de l'estip sinó de les bases de les fulles madures, on existeix abundant sàvia.

Segons l'indicat, la simptomatologia que adquirisquen les palmeres afectades dependrà de la fase d'infecció en què es troben. És important per això reconéixer bé estos símptomes per a poder realitzar una detecció primerenca, no sols per a afavorir la sanitat de la palmera afectada sinó com a mètode preventiu per a evitar futures infestacions de palmeres sanes. La detecció precoç i l'eliminació del material vegetal afectat s'han convertit en la principal ferramenta de prevenció contra esta plaga.

 1. Protocol d'actuació: prevenció-precaució-eliminació

Prevenció:

Poda:

La poda és indispensable per a detectar palmeres infestades a l'inici, encara que cal parar atenció a deixar ben tractades les ferides produïdes per la poda una vegada s'haja realitzat ja que un tall humit pot atraure morruts fins que este s'asseque.

Es recomana que la poda de les palmáceas es realitze entre els mesos de gener i febrer. Després de la poda es recomana realitzar un tractament fitosanitari i cobrir les ferides amb pintura cicatritzant (mástic).

El raspallat afavorix l'atac en el tronc, però també ho revela, per la qual cosa este s'haurà de realitzar de manera suau i amb el tractament adequat.

Sistema de trampege (requerix d'un seguiment periòdic i prolongat):

Components d'una trampa:

 • Recipient amb forats laterals i en la tapa
 • Feromona d'agregació
 • Acetat d'etil (cairomona sintètica)
 • Dàtils/trossos de palmera/canya de sucre en un recipient amb aigua (cairomona natural)
 • Aigua

Col·locació de les trampes: soterrades/penjoll cada 50 metres en alineacions o 2 trampes per hectàrea.

Precaució:

Recuperació de palmeres afectades:

En el cas de palmeres el grau d'afecció del qual per l'insecte no siga excessivament greu, es procedirà a la seua recuperació per mitjà del procediment següent:

 • Eliminació dels fulls de la corona i neteja de la part afectada de la palmera, tenint la precaució de no danyar el meristemo apical de la mateixa.
 • Aplicació immediata d'un tractament amb un insecticida i un fungicida, utilitzant matèries actives autoritzades pel MMARM. Es repetirà el tractament cada 30-40 dies, com a mesura preventiva.
 • Destrucció de les restes vegetals i eliminació per trituració.
 • Aplicació de tractaments fitosanitaris cada 30-40 dies, a totes les palmeres situades al voltant de l'exemplar afectat.

Eliminació:

Destrucció de palmeres:

En cas en què el rovell apical de la palmera estiga afectada i no siga possible la seua recuperació, es procedirà a l'arrancada i destrucció de la totalitat de la planta i a l'eliminació dels seus restes per mitjà de trituració. Este procediment es durà a terme per l'empresa contractada pel propietari de la manera següent:

 • Aplicació d'un tractament insecticida a la palmera
 • Tall i abatiment de la corona, procurant no donar colps excessivament violents per a evitar la dispersió dels adults. L'estípit es tallarà en trossos xicotets facilitant així la seua arreplega manual. Si es realitza la tala en època de vol s'embolicarà la corona amb un plàstic.
 • Segellat del tronc amb pintura cicatritzant.
 • Retirada, transport i triturat d'exemplars afectats: es donarà avís a l'ajuntament per a tindre constància que les restes de la palmera afectada es depositaran en la vorera del propietari per a procedir a la seua arreplega. (tel. de contacte)
 • Aplicació dels tractaments fitosanitaris cada 30-40 dies a totes les palmeres situades al voltant d'exemplars afectats, amb els productes autoritzats pel MMARM.
 • Telèfons de contacte:

Ajuntament de l' Eliana: 96 275 80 30

Extensions: #331 / #332 / #333

 1. Bibliografia i enllaços d'interés:

*Soto Sánchez, A.”El picudo de las palmeras: descripción, comportamiento y daños”. Phytoma. Vol. 226 (2011), núm. 3 : p. 10-13

*Dembilio, O.;  Jacas A. J.”El picudo rojo de las palmeras: ciclo biológico e importancia económica”. Phytoma. Vol 226 (2011), núm. 4 : p. 14-16