A un click!
Portal ciutadà
Perfil del contractant
Guia comercial
AEDL
Hacienda

Un poc d'història

Un poc d'història

1594

El 14 d'Octubre, Jaume Cherta, ven les seues terres -en el que avui seria L'Eliana- al Pare Miguel de Carranza, prior de l'Ordre de Frares Carmelites Calçats de l'antiga observança del Convent de València i vicari general de l'Ordre, per a Espanya i Portugal. Concretament, s'esmenten 300 "capsades" -unes 1.800 fanecades-. Allí, els carmelites, van edificar una casa de conreu i repòs on s'instal·laven els religiosos convalescents d'alguna malaltia.


1835

S'ordena pel llavors ministre, D. Juan Alvarez de Mendizabal,- la desamortització de tots els béns de les institucions religioses.


1847

El marquès de Casa Ramos adquireix en pública subhasta la propietat d'unes parcel·les de terra a L'Eliana -centre de l'actual nucli urbà-. Es construeix un esplèndid palau i s'amplia el nombre de cases de conreu.

1890

Els veïns del marquesat manifesten el seu desig de tindre una església. Segons un estudiós de principis de segle, Pedro Brutes: "Tots dones, xiquets, ancians fins i tot, van treballar en les obres de l'església..." d'estil neogòtic i planta rectangular, té sis arquejades o capelles -tres a cada costat- i, en contra de l'usual, presenta una orientanció I-W, coincident amb la del palau dels marquesos. Va ser mestre d'obres, Alfonso Roig, de Bétera.

Es va construir també una casa abadia per a habitatge del vicari i l'església es va posar sota l'advocació de la nostra Senyora del Carmen i del Sant Crist del Consol. Va ser beneïda el 14 de Juliol de l'any 1.894.

Al principi, l'altar major estava adossat a la capçalera, d'esquena als fidels -segons el costum litúrgica de l'època-. No s'havia construït el retaule ni presentava l'acabat amb la pintura interior d'imitació a similars de pedra.


1936-1939

Durant la guerra civil espanyola, l'església va servir de refugi a unes 40 famílies que, fugint dels freqüents bombardejos en la zona del Grau de València, cercaven seguretat en els pobles de l'interior.


1942-1947

Entre aquests anys es produeixen alguns retocs que l'acosten al seu aspecte actual. Sent Vicari D. Ramón Benlloc es va pintar l'interior imitant carreus de pedra.

 
1953

El 29 de Desembre s'erigeix Parròquia de la qual és nomenat primer rector Ecònom, D. Francisco Escolano.

Aquesta independència de la La Pobla de Vallbona es produeix més de cinc anys abans que ho aconseguisca el municipi.


1962

En el mes d'octubre, un llamp va abatre la part superior del campanar, va destruir el rellotge i l'escala, va danyar sensiblement la teulada i va impossibilitar l'ús de les campanes.


1963

El dia 7 de juliol pren possessió de la Parròquia D. Ricardo Arnau Zamorano.
De seguida es comença la restauració del campanar. A continuació es procedeix a l'adaptació del presbiteri segons les normes del Concili Vaticà II, i a l'ampliació de la capella de la comunió, prenent l'espai que ocupava una escala de la part del darrere de l'església.


1979

En 1979 s'efectua una nova restauració d'exteriors (arrebossat i pintura) amb motiu de l'ordenació del primer sacerdot, fill de L'Eliana, Salvador Torrent Badia qui va cantar missa el dia 13 de Maig de 1979.


1985

En 1985, amb vista al proper centenari de la seua construcció i davant la deterioració que per humitats i goteres estava patint el temple, D. Ricardo inicia una sèrie d'activitats parroquials per a la seua restauració en profunditat.


1990

Aquesta restauració -portada a terme al 1990- consisteix en:
Alçar el sòl de l'església, drenant el subsòl, instal·lant calefacció i solddando de marbre.
Suprimir la part inferior de les columnes -encastades als murs- tallant-les a mitjan altura i rematant-les amb mènsules, donant així major amplitud als passadissos laterals.

Reparar les cobertes i pintar tant l'exterior com l'interior on ha estat extraordinari el treball de decoració portat a terme en el retaule, la talla del qual en fusta estava oculta per guix i pintura.

Altres obres d'infraestructura: arranjaments en el cor i capella, en l'escala del campanar...

Les activitats de la parròquia iniciades en 1.985 no podien estar orientades exclusivament en la restauració de l'edifici; en paral·lel i com a conseqüència del Sínode Diocesà, D. Ricardo va reactivar el moviment pastoral seguint les orientacions sinodals sobre els seus pilars bàsics: Litúrgia, caritat i evangelització.


2000

Els dos joves de l'Eliana, Abel Coll Navarro i Jorge García Monsalve van ser ordenats sacerdots el 24 de Juny de 2000 i van cantar missa per primera vegada a la Parròquia de la Verge del Carmen. Jorge el 25 de juny i Abel el 2 de juliol.

 
2003

En 2003 Ricardo Arnau Zamorano és nomenat per l'ajuntament fill adoptiu de L'Eliana en reconeixement als seus 40 anys de sacerdoci en el poble (7 de juliol de 2003).


2007

Do Ricardo és nomenat Rector emèrit, el 25 de juliol. I és nomenat nou Rector Don Bartolomé Ferrando Bargues, que pren possessió de la Parròquia el dia 20 d'Octubre.

Informació facilitada per D. Ricardo Arnau,Rector de L'Eliana.

E-mail: parroquia@leliana.es